sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Arkiruokia: kasvissosekeitto ja sämpylät

Sarjassamme ärsyttävän epämääräisiä ohjeita on nyt vuorossa kasvissosekeitto :D Tämähän ei ole meillä lasten lempiruokaa ollenkaan, mutta kun kaveriksi käristetään pekonia ja paistellaan sämpylät, niin sitä soppaakin menee nassuun hyvässä lykyssä pieni annos ;)

n. kilo haluamiasi kasviksia, mulla yleensä kasa porkkanoita ja pari pottua
sipuli ja valkosipulia, vähän öljyä
vettä niin että kasvikset peittyy
1 fond du chef kana
timjamia
hieman mustapippuria
1-2 tl sweet chili kastiketta
maustamatonta jugurttia

Kuullosta sipulit ja valkosipulit kattilassa tilkassa öljyä, lisää joukkoon pilkotut kasvikset ja pyöräyttele. Perään vettä niin että kasvikset juuri peittyy, yksi kanafondi, timjamia ja pikkuisen mustapippuria myllystä. Ja voihan tähän laittaa mitä mausteita itse haluaa, vaikka persilja sopisi hyvin. Keitä kasvikset kypsiksi ja surauta sileäksi sauvasekoittimella. Lisää sweet chiliä pikkuisen (niin ettei jälkikasvu maista sitä, mutta se antaa lämpöä soppaan), ja jugurttia (tai sopii myös tuorejuusto tai vastaava) sellainen humpsaus. Sekoita ja soppa on valmis! Lautaselle sitten voi lisätä raejuustoa ja pekonia :)


Solmusämpyläohje on sekin ihan yhtä epämääräinen ;)

1 pkt hiivaa
5 dl kädenlämpöistä vettä
suolaa, sokeria
kourallinen kurpitsansiemeniä
pari kourallista auringonkukansiemeniä
0,5 dl kauraleseitä
1 dl kaurahiutaleita
vehnäjauhoja
rasvaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää suolaa ja pikkuisen sokeria, siemeniä, leseet ja kaurahiutaleet (nämä on nyt ihan mielen mukaan!), ja anna turvota hetki. Lisää jauhoja niin että taikina alkaa jämäköityä, mutta tarttuu vielä käsiin. Lisää sula rasva ja sen jälkeen jauhoja niin, että suurin piirtein saat kätesi irti (jauhoja ei kannata liikaa laittaa tai sämpylöistä tulee tiiviitä). Lämmitä mikrossa kupillinen vettä, niin että sinne muodostuu lämmin ilmasto, ja laita sitten taikinakulho mikroon ja ovi kiinni (ja mikroo ei sitten laiteta päälle...) ;) Kun taikina on kohonnut yli reunojen tai kaksinkertaiseksi, niin kaada koko komeus jauhotetulle leivinlaudalle (tai ihan pöytäkin kelpaa). Leivo jauhon kanssa pötkylöitä, jotka kiepautat solmulle. Anna kohota pellillä peitettynä, voitele vedellä ja paista 225 asteessa kunnes sopivan ruskettuneita!


Ärsyttääkö epämääräiset ruokaohjeet? :D


Terkuin
Miima

8 kommenttia:

  1. No ärrrsytääääää, vähänkö inhottavaaaaaa ;D <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa ;D Nää on muuten niitä sämpylöitä, joita tuli teillekin silloin ;)

      Poista
  2. Epämääräiset ohjeet ovat parhaita! Ei kai se ruoan laitto niin tarkkaa ole? :D Paitsi, että tuota kasvissosekeiton ohjetta en kyllä aio kokeilla meidän ronkeliin ennen kuin ollaan saatu tämä kotiruokakasvatus vähän paremmalle mallille. Neidillä on taas menossa joku hiirenannos -kausi ja luut vaan törröttää. Kauhia! Pekonia tyttö ei söisi, vaikka naamioisin millä.

    Sämpylät näyttää hyviltä, taidan alkaakin leipoa iltapuhteiksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvä jos ei haittaa, kun aina ei kyllä osaa sanoa paljonko mitäkin olisi mennyt, kun sormituntumalta heittelee... ;) Meillä taas säisivät pekonia vaikka kuinka :D

      Poista
  3. Kasvissosekeitto uppoaa täällä poikiin ihmeen hyvin ja on yksi äidinkin lemppareita! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on hyvä jos kelpaa! Meillä ei pienet niin kovin tykkää, mutta pekonin ja sämpylöiden kanssa edes jotain menee. Ja hernesosekeitto on enemmän kaikkien mieleen :)

      Poista
  4. namnam! mun tulee tehtyä yleensä vaan sitä linssikeittoa. pitäs tehdä sosekeittokin. noihin mun tyyppeihin uppoaa mikä vaan, lähes. ja ei ärsytä epämääräiset ohjeet. en mä ohjeita kummiskaan tarkasti ikinä noudata! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mistä saa sellaisia lapsia, jotka syö mitä vaan??? :O Meillä on kyllä jokaisella omat nirso-rajoituksensa...
      Ja hyvä jos saa olla suurpiirteinen :)

      Poista

Sana tai pari tai monta - kovasti ilahtuisin kommentista!