lauantai 19. syyskuuta 2015

Trouble in paradise: Ongelmia makuuhuoneessa

Tässä parisuhteessa on monenlaisia haasteita, ja aika alkuun jo kävi selväksi, että meillä on aika perustavaa laatua oleva ongelma makuuhuoneessa. Ongelman aiheuttaja on Iso Herra, ja minä olen se, joka siitä kärsii. Nimittäin heti kun päästään itse asiaan, eli siihen, mitä varten sänky on suunniteltu, se alkaa. Kuin moottorisahan päräyttäisi käyntiin korvan juuressa. Tyyppi kuorsaa! Aaaaaargh miten ärsyttävää! Ihan sama missä asennossa se nukkuu, niin kamala kuorsaus!

Itsehän olen (monien äitien tavoin) herkkäuninen, ja havahdun helposti pienempiinkin ääniin. Normaalitilanteessa nukahdan samantien uudestaan, mutta jos siinä vieressä käy joku röhinä koko ajan, niin voi mennä valvomisen puolelle. Itse asiassa voi käydä niin, etten meinaa saada unta ollenkaan. Mulla on joku sellainen uni-ikkuna illalla nukkumaan mennessä, että jos siinä ajassa en nukahda, niin sitten valvon tuntikausia. Se on tosi tuskastuttavaa ilman syyllistäkin, mutta ihan raivostuttavaa, jos on joku tietty syy unettomuudelle. Huonosti nukkuneena olen sitten... noh, sanotaanko vaikka pisteliäs. Ja aivan erityisesti sille, joka sen on aiheuttanut. Eihän hän toki tahallaan kuorsaa, ja varmasti mieluummin olisi kuorsaamatta, mutta hitto vie en minäkään sille mitään voi, etten saa nukuttua siinä melussa!

Me ei siis voida nukkua yhdessä. Koska vain toinen meistä nukkuisi. Joten Iso Herra ystävällisesti poistuu sohvalle ennen kuin nukahtaa. Tai siis... Hänen luonaan sekään ei riitä, sillä hänen makuuhuoneensa lasiovet eivät hiljennä viereisestä olohuoneesta kantautuvaa korinaa riittävästi, vaan hänen pitää mennä useamman huoneen päähän. Meillä olohuoneen ja mun makuuhuoneen välissä on riittävästi seiniä, eikä kuorsaus sieltä häiritse minua - onneksi, sillä ylimääräisiä huoneita meillä ei olekaan! Divaanisohvalla nukkuminen vaan alkoi käydä Ison Herran selälle, joten jouduttiin vuodetuoli-ostoksille. Ikealainen toimii ihan jees, ja tällä ratkaisulla molemmat saadaan nukuttua.Reissut ovat sitten ihan oma lukunsa. Ensimmäinen yhteinen hotelliyö oli melkoista hammasten kiristelyä. Seuraavana päivänä mentiinkin sitten korvatulppa-ostoksille. Reissuilla käytän siis korvatulppia. Ne vaimentaa sen verran, että voin nukkua. Mutta mukavat ne ei tosiaan ole, painavat ja sattuvat, ja korvat kutiaa monta päivää niiden käytön jälkeen. En siis voisi edes kuvitella käyttäväni niitä jatkuvasti.

Ongelma on kyllä harmillinen. Se vähentää aika lailla sellaista kainalossa kyhnäämistä, läheisyyttä. On kokeiltu kaikenlaisia suihkeita ja mitä näitä on, joiden pitäisi hillitä tai poistaa kuorsaaminen, mutta ei niillä kyllä mitään vaikutusta ole ollut. Voidaankohan me koskaan nukkua yhdessä (niin että molemmat nukkuu)?

Onko sulla kuorsaava mies? *koska naisethan ei tietenkään koskaan kuorsaa* Onko kukaan löytänyt toimivaa konstia kuorsaamisen lopettamiseksi? Vinkkejä? Vertaistukea? Mitään?


Terkuin
Miima

18 kommenttia:

 1. Meilläkin kuorsataan. Kaikissa mahdollisissa asennoissa. Siihen tottuu. Osittain ainakin. Itsellä nukahtaminen on hankalaa, jos mies on ehtinyt alkaa kuorsaamaan ennen nukahtamistani, mutta en herää yleensä kuorsaukseen. Usein menen siis nukkumaan ennen miestä. Onneksi olen sikeäunista sorttia.

  Oletko kokeillut silikonisia korvatulppia?

  Kuorsaus voi heikentää kuorsaajan (kanssanukkujasta puhumattamaan) unenlaatua merkittävästi, joten tilanne kannattaa hoitaa. Jotkut hyötyvät leikkauksesta, toisilla korotetaan sängyn pääpuolta laittamalla patjan alle peitto tms. Joillakin auttaa muutaman kilon painonpudotus - tosin kaikilla kuorsaus ei liity painonnousuun.

  Tsemppiä! Tiedän, mitä se on, kun moottorisaha vinkuu yöllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen, että mä en voi tottua tuohon, kun saman katon alla nukkuminen on epäsäännöllistä. Jos nukuttais joka yö yhdessä, niin kai sille siedättyisi, mutta nyt kun nukkuu usein yksin (ja hyvin), niin on hyvin hankala sietää kuorsaajaa vierellä. Ite olen myös sen verran herkkäuninen, että tuo ei onnistuisi, että toinen kömpisi myöhemmin viereen, kun kuitenkin heräisin siihen (ja sitten en ainakaan enää nukahtaisi, kun kesken unien olisin herännyt). Että helpompi nukkua erillään, niin kaikki saa nukuttua.

   Silikoniset korvatulpat oli vielä huonommat kuin ne tavalliset - ne sattui vielä enemmän eikä voinut ollenkaan nukkua kyljellään!

   Joskus hotellissa nukkuessa yritin saada ukkoa pinoamaan tyynyjä, josko pystympi asento vähentäisi kuorsausta, mutta joko se ei auttanut, tai sitten se ei jotenkin pysynyt niitten päällä, mut apua siitä ei ollut. Toivottavasti laihdutus auttaisi! Toi on tosi ärsyttävää!

   Poista
 2. Mä oon varmaan lapsesta asti niin tottunut ettei yleensä häiritse. Mies taitaa harvoin kuorsata, mut lapset kyllä joskus :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon tässä jo useamman vuoden päässyt tottumaan häiriöttömään yksin nukkumiseen, joten kyllä on hankalaa tuollaisen korahtelijan kanssa! :D

   Poista
 3. Auttaisiko purentakisko? Mä olen myös tosi herkkäuninen ja nukun joka yö korvatulppien kanssa vaikka meillä ei juurikaan kuorsata, mutta kaikki muutkin äänet herättää ja sitten valvon ja äksyilen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonkun sellaisenkin apteekista osti, mutta ei muka pystynyt pitämään. Onpa ikävää, että olet noin herkkäuninen :( Onneksi ite pystyn nukkumaan muuten yleensä hyvin - olisipa inhottavaa pitää korvatulppia koko ajan! Tsemppiä!

   Poista
 4. Itse käytän lapsille tarkoitettuja silikonikittisiä korvatulppia, mutta eivät nekään kokonaan kuorsausta samassa huoneessa peitä. Olen käyttänyt jo yli 20 vuotta eli niihin kyllä tottuu. Yötyöläinen-päivätyöläinen-kombosta johtuen kotonamme on erilliset makuhuoneet. Hotellireissuilla auttavat vähän korvatulpat ja eri suuntiin nukkuminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. omg, 20v korvatulppia!! :O Mä en ole kyllä edes ihan varma, haluanko edes tottua epämukaviin korvatulppiin, kun minä en ole se ongelman lähde...

   Poista
 5. Meillä kuorsataan plus narskutellaan hampaita!!itse meen yleensä aikasemmin nukkumaan ,ei häiritse mutta jos herään narskutteluun yöllä niin se on hyvästit yöunille.hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, tuplariesa! Hyvä jos kuitenkaan ei koko ajan häiritse, vaan pystyt nukkumaankin!

   Poista
 6. http://www.elacin.fi/tuotteet/yksilolliset-korvatulpat/item/sleepfit voisi olla ratkaisu. Noita muotoonvalettuja tulppia käyttävät esim tehdasmelussa työskentelevät ihmiset, jotka joutuvat pitämään tulppia 8h päivässä. Eivät paina ja ovat varmasti tiiviit, koska on käyttäjän korvakäytävän muotoon valetut. Maksavat kyllä lajinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onhan noilla hintaa joo... Tuollaiset kun hävittäisi, niin saattaisi pikkasen kirpaista :D

   Poista
 7. Toivottavasti ratkaisu löytyy. Ei kai kuorsaajalla itselläänkään voi unenlaatu kovin hyvää olla. Ei kai metelissä kukaan nuku hyvin? Itse olen sen verran herkkäuninen kans, että onneksi mies kuorsaa vain satunnaisesti (todella väsyneenä, pahassa flunssassa sekä humalassa). Korvatulppien pitäminen saa sellaisen paineentunteen päähän ja korviin, etten varmasti myöskään oppisi niiden kanssa nukkumaan! Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai ne kuorsaajat yleensä tiedä kuorsaavansa? Unenlaadusta en kyllä tiedä.. Onneksi teillä kuorsataan vaan satunnaisesti! Kiitti tsempityksestä, toivottavasti toi jotenkin ratkee!

   Poista
 8. Meillä kuorsataan ja onhan se aivan raivostuttavaa. Välillä onnistun nukahtamaan ennenkuin kuorsaaminen alkaa, mutta useimmiten valvon, kuuntelen ja kihisen raivosta. Korvatulppia käytän välillä, mutta minulle ne jostain syystä aiheuttavat huimausta. Melatoniinia otan välillä, että nukahtaisin nopeammin (ennen miestäni). Onneksi mieheni matkustaa työn puolesta paljon eli saan nukkua useamman yön viikossa ihan rauhassa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei :-( Olisko teilläkin niin, että et pääse tottumaan kuorsaukseen kun se ei ole joka öistä. Meille tulis varmaan ero aika nopeesti jos olisi vietettävä yöt valvoen kuorsaajan vieressä.. Eikö teillä ole mahdollista nukkua eri huoneissa?

   Poista
 9. Me nukutaan eri huoneissa, on nukuttu jo vuosikaudet. Mies on käynyt kurkkuleikkauksessakin kun mitkään vippaskonstit ei auttaneet, mutta kuorsaus palasi leikkauksenkin jälkeen. Reissuilla käytän korvatulppia, joskaan ne eivät poista ääntä tarpeeksi, mutta kotona nukun mieluummin eri huoneessa. Jotkut ihmettelee sitä kovasti, mutta se on meille paras ratkaisu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ihmettele kyllä yhtään, vaan ymmärrän erittäin hyvin!!! Sitä vaan toivoisi ettei se menis siihen, että nukutaan erillään ikuisesti... Aika hurjaa, että leikkauskaan ei auttanut! :(

   Poista

Sana tai pari tai monta - kovasti ilahtuisin kommentista!